Et Plus
Muziek op je saxofoon leren spelen is zoveel meer dan alleen noten lezen en weten hoe je moet blazen op je instrument.
Muziek sluit naadloos aan bij je algemene ontwikkeling. Je kunt muziek op een wetenschappelijke en wiskundige manier benaderen – heel rationeel. Je werkt met exacte toonhoogtes, dynamiek (volumeverschillen) en ritmes, waarbij zelfs een soort rekenwerk komt kijken. Veel muzikale termen zijn in het Italiaans, dus je leert er ook nog een beetje vreemde taal bij.
Met muziek reis je soms wel 500 jaar terug in de tijd en speel je werken van over de hele wereld – een combinatie van geschiedenis en aardrijkskunde. Je ontdekt nieuwe muziek en stijlen die je luisterplezier verrijken en je wereldbeeld verbreden.
Muziekwerken zijn geen willekeurige verzameling noten. Ze hebben structuur. Je leert hoe je die kunt analyseren en interpreteren. Dat vergroot je inzicht en ontwikkelt je verbeeldingskracht.
En dan is er nog de fysieke kant. Tijdens het spelen ben je met veel tegelijk bezig: vingervlugheid, ademhaling, klankbeheersing, ritmegevoel, embouchure (mondstand) en nog veel meer. Je motoriek ontwikkelt zich terwijl je je technische vaardigheden verfijnt. Goed voor je hersenen.
Maar muziek is méér dan techniek. Muziek is creativiteit, emotie en gevoel…
Het gaat er niet om dat je de beste saxofonist ter wereld wordt of per se een diploma behaalt. Het gaat om de weg ernaartoe – en het plezier dat je onderweg beleeft. Die weg kent ups en downs, en juist daardoor werk je aan discipline, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.

Muziek is ook samenspelen. Samenwerken. In balans spelen. Elkaar ruimte geven – of jezelf laten horen tijdens een solo. Je zoekt verbinding met je medemuzikanten, en samen streef je naar dat ene magische moment waarin alles samenvalt. Zo’n moment kun je ook ervaren in je eentje, daar waar je oefent. Dán wordt muziek pure levensvreugde.
Wat betekent muziek voor jou?